NRC DeLUXE met Yotam Ottolenghi

NRC Handelsblad

De wereldberoemde kok Yotam Ottolenghi was gasthoofdredacteur van DeLUXE.

Het boek lag eind 2011 bij mijn moeder onder de kerstboom. Mooi ingepakt. En op de kleurige strik stond mijn naam.Plenty, zo heette het boek. Een kookboek. Maar niet zomaar een kookboek. Hét nieuwste kookboek van dé kok die Nederland (en naar mijn gevoel ook de rest van de wereld) dat jaar veroverd had: de Israëlische Brit Yotam Ottolenghi.

Inmiddels staan er nog twee boeken van hem op mijn keukenplank en behoor ik tot de vele honderdduizenden hobbykoks ter wereld die nu en dan eens ‘ottolengen’. Volgens mij haalt het werkwoord binnenkort de dikke Van Dale. Ottolengen (ottolengde, h. geottolengd): een creatieve vorm van koken waarbij veel mediterrane groenten gecombineerd worden tot heerlijke gerechten waarin je de zon en de zee kan proeven. Zo’n definitie die je doet watertanden, dat moet het worden.

De man die de wereld leerde hoe lekker broccoli kan zijn, als je die maar op de juiste wijze bereidt (kort koken, kort grillen, besprenkelen met citroen, peper en knoflook; echt heerlijk) is de gastredacteur van deze culinaire feestspecial van NRC DeLUXE. Ottolenghi, afkomstig uit een intellectueel milieu, studeerde filosofie, Duits en literatuurwetenschap en even dacht hij er aan om journalist te worden. Maar tijdens een verblijf in Amsterdam – in deze stad met zijn feestelijke homoscene woonde hij van 1995 tot 1997 – nam hij de beslissing om in Londen een koksopleiding te gaan doen.

Die gelukkige beslissing heeft de afgelopen tien jaar grote invloed gehad op de manier waarop in Groot-Brittannië, Nederland, Duitsland en in delen van de VS wordt gewinkeld, gekookt en gegeten. Zelfs bij Albert Heijn is het aanbod mede afgestemd op wat Ottolenghi voorschrijft.

Intussen runt hij onder meer het bijzonder succesvolle restaurant NOPI in Londen, schrijft hij een wekelijkse column in The Guardian en droomt hij ervan om naast zijn kookboeken nog eens een roman te schrijven.

Het afgelopen jaar is het leven van de gastredacteur van dit blad ingrijpend veranderd. Vijf jaar hebben zijn echtgenoot Karl en hij erover gedaan om ouders te worden. Het verhaal van die lijdensweg leest u in dit blad. Maar nu is Max er, geboren uit een Amerikaanse draagmoeder.

Tien maanden oud is Max en „het allermooiste mannetje van de wereld”. En als Yotam Ottolenghi ’s avonds voordat hij gaat slapen nog even bij hem gaat kijken „voelt hij dingen die hij nooit eerder bij zichzelf heeft gevoeld”. Kijk, dat is echte luxe.

Peter Vandermeersch

NB: Deze pdf is het best te lezen op een kleurenscherm.

€0,99 Download nu Beschikbare versies
PDF

Alle ebooks