Max Verstappen

NRC Media

Max Verstappen is 17 jaar. En, als jongste coureur ooit in de koningsklasse, een potentiële wereldkampioen. NRC bundelt de beste verhalen over 'Maxmania', gierende motoren en Formule 1-baas Bernie Ecclestone. "Je moet er heel fit voor zijn, vooral geestelijk."

In 2013 reed hij nog met zijn vader Jos van het ene kartbaan naar het andere. Nu rijdt hij zelfverzekerd rond op de grote circuits van de Formule 1. Max Verstappen is een sensatie. Met zijn zeventien jaar is hij de jongste coureur ooit in de koningsklasse. Hij maakte direct al in de eerste grands prix indruk met gedurfde inhaalmanoeuvres. In Maleisië behaalde hij zijn eerste punten voor het klassement om de wereldtitel. Maar Max had ook pech. Zijn motor liet hem al verschillende keren in de steek waardoor hij tijdens de race uitviel.

Het is nog te vroeg om van Maxmania te spreken. Maar de moeder van de 17-jarige coureur, de Belgische oud-kartster Sophie Kumpen, noemde haar zoon recentelijk al „de Nederlandse Justin Bieber”. Want de jongens willen zijn kapsel, de meisjes willen hém en op de hoek van de straat kom je Verstappen tegen, op billboards van betaalzender Sport 1. Hij moet er weinig van hebben, van die persoonsverheerlijking. „Ik was er wel een beetje verbaasd over en vond het niet echt een compliment. Maar ja, het blijft toch je moeder. Ze was een beetje te enthousiast geworden”, grapte hij.

Volgens zijn vader Jos Verstappen - de meest succesvolle Nederlandse autocoureur tot nu - was Max als vroeger al een „sociaal, makkelijk, lief  joch.” Maar: „Zodra er competitie op de hoek  komt kijken wil-ie winnen.” Volgens de kenners schuilt er in Max zelfs een potentiële wereldkampioen. Er zijn al vergelijkingen gemaakt met Ayrton Senna, de Braziliaanse racegod die twee decennia geleden verongelukte, en Michael Schumacher. Ook Jos ziet in zijn zoon een wereldkampioen, maar tempert voorlopig de verwachtingen. „Hij moet nog veel leren”. En dat kan hij in Toro Rosso, het talententeam van Red Bull.

Omdat zijn moeder Belgische is, heeft Max twee nationaliteiten. Als hij achttien is moet hij kiezen. Hij laat geen misverstand bestaan over zijn  keuze. „Ik voel me Nederlander.” 

Leestijd: ongeveer 50 minuten. 

€1,99 Download nu Beschikbare versies
EPUB

Alle ebooks