Tranenthee en penisnijd

Monique Snoeijen

"Monique Snoeijen geeft een aangenaam inkijkje in haar leven en je komt niet alleen bij haar en haar dochters op bezoek, maar ook bij jezelf", aldus Youp van 't Hek in het voorwoord bij deze bundeling van Snoeijens columns.

Op bezoek bij jezelf

Columns over jezelf, je huis, je kinderen, je privéleven. Glad ijs waar menig columnist regelmatig doorheen zakt. Vaak is de grens voor de lezer niet uit te leggen onaangenaam. Dan wil je de dingen die je leest niet weten. Hou het voor jezelf, denk je dan. Het gaat mij niet aan. Ik heb dat nog wel eens in wachtkamerblaadjes.

Bij de columns van Monique Snoeijen, die in haar zaterdagse NRC-stukjes redelijk dicht bij haar eigen huis, tuin en keuken blijft, heb ik dat niet. Integendeel. Ze geeft een aangenaam inkijkje in haar leven en je komt niet alleen bij haar en haar dochters op bezoek, maar ook bij jezelf. Op een hele prettige, herkenbare manier. En dat is nou net het verschil. Hoe dat komt? Dat weet ik dus niet. En dat wil ik ook niet weten. Dat is het geheim van Monique. Kwestie van goede smaak. De juiste distantie.

Ze stopt met de stukjes die ik zo graag las. En niet alleen ik. Of het voorgoed is? Geen idee. Beetje columnist krijgt vanzelf weer honger. Dus ik verwacht haar binnenkort weer terug in de krant. En tot die tijd hebben we deze columns nog. En ze zijn mooi, tijdloos en zeer aangenaam. Je hebt niet alleen het gevoel dat je bij haar op bezoek was, maar ook of ze in jouw huis heeft rond gesnuffeld. Wat daar het geheim van is. Dat moet je haar vragen. Of juist niet.

Youp van ’t Hek

€2,99 Download nu Beschikbare versies
EPUB

Alle ebooks